Wat is Acne en wat kan ik er aandoen?

By 16 februari 2016maart 1st, 2017Geen categorie, Schoonheidssalon

Wat is acne?

Acne vulgaris, staat beter bekend bij de mensen als jeugdpuistjes. Het zijn kleine ontstekingen in en rondom de talgklieren van de huid. In de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Bij de een zijn het niet meer dan een paar mee-eters en puistjes, maar bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven. Acne kan een groot probleem zijn. Vooral in de puberteit kan men er veel hinder van hebben. Maar ook op oudere leeftijd kan acne voorkomen. Er wordt altijd veel aandacht besteed aan de oorzaken van acne. Wat kunt u er aan doen om de acne beter te behandelen en onder controle te houden. Het is belangrijk om de huid professioneel te behandelen, maar ook de thuis verzorging mag hierin niet ontbreken.kinghs Acne jeugdpuistjes

Bij sommige mensen kan acne ook na de puberteit blijven bestaan. De term jeugdpuistjes is dus eigenlijk niet de juiste naam.
Diverse factoren kunnen hierbij een rol spelen:

  • De aanmaak van teveel huidsmeer
  • De aanwezigheid van bacteriën
  • Afsluiten van de talgklierkanalen
  • Hormonale invloeden
  • Levensstijl

Heeft voeding invloed op acne?

Er zijn allerlei voedingsmiddelen waarvan men heeft gedacht dat die invloed kunnen hebben op acne. Vooral vet eten in de vorm van varkensvlees, chocola en patat wordt als de boosdoener beschouwd. Er zijn verschillende onderzoeken geweest, waarin is gekeken naar het verband tussen voedingsmiddelen en acne. Bijvoorbeeld naar het effect van chocola op acne. Hierbij werden jonge mensen gedurende een periode die verschillende hoeveelheden chocola moesten eten, vergeleken met jonge mensen die namaakchocola hadden gekregen. Het onderzoek kon niet goed aantonen het verschil. Daarom konden er geen duidelijke conclusies worden getrokken over de specifieke voedingsstoffen op acne.

Wat is een mee-eter?

Een mee-eter (comedo) is een verstopt talgkliertje in de huid. In de uitgang van de talgklier zit een prop huidcellen samen met talg.
Als je een mee-eter uitknijpt, lijkt het wel of er een klein wormpje uitkomt. Je hebt open ofwel zwarte mee-eters, met een grijszwarte prop, en gesloten ofwel witte mee-eters, met een wit puntje.De witte mee-eters zijn de meer onderhuids gelegen mee-eters. De zwarte open mee-eters zijn de oppervlakkige mee-eters die aan de zwarte puntjes kunnen worden herkend. Het zwarte puntje is overigens geen vuil, maar wordt veroorzaakt door melanine, een kleurstof (pigment) die het lichaam zelf aanmaakt. Zwarte mee-eters worden zelden of nooit puistjes en zullen in principe niet kunnen gaan ontsteken.
Als een mee-eter ontstoken raakt door een infectie met een bacterie, krijgt de mee-eter een geel puntje en wordt het een puistje.

kinghs acne

Wat is een puistje?

Puistjes zijn talgkliertjes die ontstoken zijn geraakt. Zowel het puistje als de huid eromheen is dan duidelijk rood. Het zijn de bacteriën die zich bevinden in een talgklier, en dus verantwoordelijk zijn voor de ontstekingen.  Er zijn puistjes die vlak onder het oppervlak van de huid liggen, hierbij is een wit kopje (pus) zichtbaar. Daarnaast zijn er ook onderhuidse puisten, die zijn pijnlijk ontstoken. Meestal worden deze veroorzaakt door het leeg knijpen van een puistje. Door de druk die op de wand van de talgklier wordt uitgeoefend kan deze scheuren, waardoor de talg en vrije vetzuren uit de klier in de omgevende huid terechtkomen. Dit kan leiden tot een flinke pijnlijke ontsteking van de huid.

Meisjes kunnen al rond hun achtste jaar last van puistjes krijgen, jongens meestal rond hun veertiende. Hormonen en erfelijke aanleg kunnen hierbij een grote rol spelen. Puistjes zijn meestal tussen je zestiende en negentiende jaar. Dat geldt niet voor iedereen, sommige mensen kunnen na hun dertigste nog last van ‘jeugdpuistjes’ hebben. Mensen die erg aan acne hebben geleden, dragen overigens wel vaak levenslang de littekens met zich mee, in de vorm van putjes en huid onregelmatigheden.

Wat te doen tegen acne?

Acne is ontzettend vervelend en niet van de ene op de andere dag verholpen. De behandeling van acne vereist langdurige aandacht. De behandeling heeft te maken met de ernst van de acne, de klachten, in welke mate er littekenvorming plaatsvindt. Maar ook leeftijd en geslacht zijn van belang om de juiste behandeling en verzorgingsproducten te bepalen. Een huid met acne is vaak vet en glimmend, daardoor ben je geneigd om de huid vaak grondig te wassen. Dit is sterk af te raden! Hierdoor wordt er namelijk te veel talg verwijderd van je huid en neemt de talgproductie alleen maar toe. De poriën zullen dus weer verstopt raken en de acne zal op deze manier niet verminderen.

kinghs acne

Bij een acne huid is het aan te raden om de huid s’ochtends en s’avonds te reinigingen. Daarbij is het ook belangrijk om een acne huid naast de reiniging een goede verzorging te geven. De huid is vaak erg onrustig en gevoelig.

Met de juiste verzorgings producten en behandelingen hoeft je je niet langer meer te schamen voor je acne! Kom gerust langs voor advies of behandel plan.

 

Vriendelijke groet,

Kingh’s Hair & Beauty Care Hilversum

Winkelcentrum Heigalerij, Gooi en omstreken.

Leave a Reply

Nieuwsbriefinschrijving

shutterstock_321522203

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang tips en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen!